Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Proti stavbě jezů na Labi se zatím postavilo 12.000 Čechů a Němců
 
      S výstavbou jezů na Labi v Malém Březně a Prostředním Žlebu nesouhlasí 12.000 Čechů a Němců. Tolik jich zatím podepsalo protestní dopisy a petiční archy proti výstavbě vodních stupňů na Labi mezi Ústím nad Labem a státní hranicí s Německem.

 
Vodní stavby podle nich změní kolísání hladiny řeky, což zničí některé rostlinné druhy rostoucí u Labe. Petice dnes předalo ministerstvu životního prostředí ekologické sdružení Arnika. Ministerstvo nyní připravuje posudek vlivu jezů na životní prostředí. Náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová ČTK řekla, že stanovisko úřadu bude hotovo v lednu příštího roku. Posudek, který v pondělí prošel veřejným slyšením v Ústí nad Labem, výstavbu stupňů nedoporučuje. Stanovisko úřadu ministra Miloše Kužvarta sice nebude závazné, investor však od něj bude ještě muset získat výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny.
Podle ministerstva dopravy zlepší stavba, která by měla být dokončena v roce 2007 a stála by 6,2 miliardy, plavební podmínky na řece. Od zprovoznění plavebních stupňů si slibuje trojnásobné zvýšení přepravy zboží, která nyní činí 1,3 miliónu tun ročně. Odpůrci stavby ale poukazují na celoevropský trend snižování vodní přepravy. Ekologové také připomínají, že peníze z evropských fondů, kterými chce ministerstvo dopravy stavbu financovat, jsou podmíněny dodržováním podmínek ochrany životního prostředí. Jezy jsou plánovány v chráněných územích, což se nemusí bruselským úředníkům líbit, upozorňují. I když je podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Jaromíra Schlinga začátek stavby v příštím roce jen "zbožným přáním", počítá fond dopravy v roce 2002 na tyto účely s výdaji 285 miliónů korun.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>