Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Kde dát v Praze loď na vodu? (1. část)
 
      Plavební sezóna je v plném proudu, a tak jsme při naší redakční cestě na jižním okraji Prahy zjišťovali, kde je možno spustit loď na vodu.

 
plavebni komora - BWM Soustředili jsme se na volně přístupné nájezdy do Vltavy, které umožńují spuštění lehké motorové lodě na přívěsu za osobním autem. Tuto exkluzivní reportáž Vám přinášíme díky firmě CZ Partner ( www.czpartner.cz ), českého výrobce nafukovacích člunů s pevným kýlem, která nám zapůjčila člun BWM 670 se závěsným čtyřtaktním motorem Mercury 115.

sjezd Vrané nad Vltavou Pro začátek naší plavby jsme zvolili vodními motoristy oblíbené místo v ohbí Vltavy těsně pod obcí Vrané nad Vltavou. Tady je možno loď snadno spustit a v případě, že se rozhodnete pro delší projížďku i bez problému s místem zde nechat auto a vlek. Nájezd do vody je v těchto místech relativně velmi pozvolný a ačkoliv je nezpevněný, auta se zde neboří.

sjezd Zbraslav Odtud jsme se vydali po proudu směrem k Modřanské komoře. Další místo, které se nám jevilo jako vhodné pro tento účel jsme objevili na levém břehu za Zbraslaví v místech předmostí Zbraslavského dálničního mostu přes Berounku. Toto místo se jevilo jako bezproblémové, s dostatkem místa pro odstavení auta i vleku pouze je třeba zohlednit rizika spojená s odstavením auta vzhledem k odlehlosti tohoto místa. Příjezd autem je sem možný ze směru od Strakonic s tím, že dálnici opustíme před levotočivou zatáčkou ke Zbraslavskému mostu.

sjezd Modřany Další vhodné místo jsme našli na pravém břehu v Modřanech s příjezdem kolem kina Modřany pod tramvajový a vlakovým nadjezdem a dále vlevo až na konec betonové cesty, která končí právě nájezdem do řeky. Tady je povrch panelový až do vody, což je výhodné. Rovněž toto místo je dost opuštěné a kulisu zde tvoří ruina bývalé továrny. V současné době je však cesta k tomuto místu z neznámých důvodů přehrazena betonovými bloky.

sjezd Braník Po proplavení se Modřanskou komorou je na pravém břehu v Bráníku nájezd pod hostelem. Autem se k tomuto místu dostanete, pojedete-li z centra po Modřanské ulici a odbočíte-li doprava pod tramvajový nadjezd směrem k Vltavě před lávkou pro pěší a odtud se pak vydáte stále rovně až k hostelu.
Toto místo využívají i pracovníci Povodí Vltavy, je ale třeba si dát pozor na cca 50 cm vysoký práh pod vodou, vzdálený asi 3m od břehu. Tato vzdálenost by ovšem měla pro naplavení lehčí lodě stačit. Vzhledem ke svému okolí s hostelem je zde možno relativně bezpečně zanechat auto.

sjezd Cinda Posledním místem, které jsme až k Mánesu našli je Císařská louka, resp. sjezd udržovaný místním Yachtklubem. Zde je ovšem potřeba počítat se značným sklonem lomeného zpevněného nájezdu, a proto jej lze doporučit pouze pro terénní automobily vybavené redukcí, případně pro lehčí lodě. Za spuštění a vytažení lodě zde zaplatíte 70,- Kč. Kromě toho zde můžete využít jeřáb a loď zde i zakotvit. Další ceny a informace získáte na tel.: 02 54 50 64, 54 09 25.

V příštím pokračování tohoto článku Vám přineseme informace o nájezdech pod Mánesem až k severnímu okraji Prahy.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>