Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Naplavené dřevo komplikuje lodní dopravu na Brněnské přehradě
 
      Nedávné silné deště zkomplikovaly lodní dopravu na Brněnské přehradě. Hladina se zvedla o půl metru, nádrž zaplnilo množství naplaveného dřeva,

 
klád a vyvrácených stromů, řekl dnes ČTK šéf lodní dopravy Dopravního podniku města Brna Zdeněk Chromý. Vyhlídkové lodě zatím přehradou proplouvají i přes naplavený odpad, přesto Chromý nevylučuje, že bude plavební dráha omezena. Čluny městské policie mohou masou odpadu plout jen s pomocí pádel.

Koberec odpadů se pohybuje směrem od Veverské Bítýšky k přístavu v Brně-Bystrci. Dnes se pás naplavenin, dlouhý 60 a široký 50 metrů, nalézal v oblasti takzvané Rokle. Přehradní jednotka brněnských strážníků situaci na nádrži stále monitoruje. "Jsem schopni kontrolovat a vracet posádky z místa nebezpečí," řekl ČTK mluvčí městské policie Vít Cvrček. V případě nutnosti jsou strážníci připraveni největší kusy dřeva z plavební dráhy odtáhnout. Přehradu však musí v dohledné době vyčistit její správce, Povodí Moravy.
Naplavené dřeviny podle Chromého nepředstavují pro lodě vážné nebezpečí. "Plavidla se však mohou odřít a následně korodovat," dodal. U malých člunů může odpad poškodit vrtuli motoru. Přes naplaveniny však neproniknou surfaři, nebezpečné jsou pro plavce.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>