Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Alfa Romeo vyhrála závod do Hobartu
 
      Stylem start - cíl zvítězila favorizovaná australská jachta Alfa Romeo v tradičním závodu ze Sydney do Hobartu. K tasmánské metropoli dorazila dnes po dvou dnech, čtyřech hodinách a 58 minutách s náskokem dvaceti námořních mil před nejbližšími pronásledovateli.

 
Druhá skončila loď Grundig, která připlula o dvě hodiny později. Vinou slabého větru neměla vítězná obří jachta podnikatele Nevillea Crichtona, zkonstruovaná z karbonových vláken, šanci zaútočit na rekordní čas. Nejrychleji v historii závodu urazila vzdálenost 630 námořních mil dánská loď Nokia při svém prvenství v roce 1999, kdy připlula do Hobartu za den, 19 hodin, 48 minut a dvě sekundy. Podle Crichtona, který velel vítězné posádce, může Alfa Romeo plout výrazně rychleji. Závod byl podle něj extrémně klidný, což kontrastovalo s průběhem předchozích ročníků, kdy jachtaři zápolili s přírodními živly. V roce 1998 dokonce šest účastníků závodu přišlo v bouři o život. "Nelámali jsme žádné rekord, ale nezlomili jsme ani loď," žertoval v cíli Crichton.

Do historie závodu se jeho 27 metrů dlouhá jachta zapíše jako nejdelší loď, která dokázala vyhrát. Po dramatech z minulých let měl 58. ročník klidný průběh. Hned v úvodu sice odstoupily dvě jachty, které se srazily s jinou lodí a byly poškozeny, ale zbylých 55 lodí zdárně doplulo až do cíle. V závěrečném dnu měla největší potíže posádka Stingu, která narazila do velryby a poničila kormidlo. Jeden z jachtařů utrpěl zranění na hlavě, ale přesto mohla i tato loď pokračovat v plavbě.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>