Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Novozélanďané neobhájili Americký pohár, trofej patří Švýcarům
 
      Jachta švýcarského milionáře Ernesta Bertarelliho vyhrála Americký pohár. Tým Alinghi ve finále soutěže o nejstarší sportovní trofej na světě deklasoval Novozélanďany a odsoudil je tak do role neúspěšných obhájců.

 
Švýcaři porazili své soupeře na hlavu. Finále se tradičně jezdí tak dlouho, dokud některý z týmů nedosáhne pátého vítězství; Švýcaři to zvládli v minimálním počtu pěti rozjížděk.

Bertarelli dosáhl na trofej, kterou před 152 lety věnovala prvním vítězům britská královna Viktorie, jako vůbec první Evropan a patřičně si to vychutnával. Oslavy propukly nejen v Aucklandu, ale i ve Švýcarsku. Novozélaňdané, kteří vyhráli dvakrát za sebou, měli i na letošní ročník přichystanou novou loď. Před finále dokonce ještě vybírali ze dvou variací, ale jejich elegantní černý zázrak nakonec nevyhrál jedinou rozjížďku.

Pikantní je, že švýcarskou jachtu kormidloval Russell Coutts, který 'zběhl' z někdejšího úspěšného novozélandského týmu. Před třemi lety zvedl trofej nad hlavu společně s Deanem Barkerem, ale letos se postavil proti němu. Coutts se radoval, zatímco jeho bývalý učedník, který svíral kormidlo novozélandské jachty, stál opodál a podle agentur jen s obtížemi potlačoval pláč. Finále letos provázela nepřízeň počasí. Čtvrtá rozjížďka musela být kvůli tomu několikrát odložena.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>