Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová -?Na příští Olympiádě bych chtěla startovat v jiné třídě?
 
      7. září ? Obrovský úspěch ve formě zisku stříbrné Olympijské medaile nemá na život naší nejlepší závodnice v LT Evropa žádný vliv. Na tiskové konferenci konané včera v YC CERE dokázala navíc pohotově reagovat na nevšední dotazy některých novinářů.

 
?Jaké to je když se mi povede projet zatáčka? Ten pocit neznám, takže mi nechybí. Novináři se rovněž velmi zajímali o jejího přítele Marka, o němž Lenka prohlásila, že jí v Aténách velmi pomohl. Zajímalo je, jestli s ní jezdí k jejím rodičům do Neratovic a co tomu prostředí tam říká. ?Do Spolany jej nevodím a tam kde bydlíme je krásně. Moc se mu líbí i v našem moderním jachťáku v ulici Jedová?, zněla její odpověď. Zatím má Lenka na programu především oslavy s přáteli a všemi, kdo ji drželi palce.


Nic jiného od příjezdu z Atén ještě nestihla. Na Olympiádu, kde se zdržela až do úplného konce však vzpomíná ještě kvůli nemilé příhodě se ztracenou medailí. Nejhorší okamžiky zažila, když při závěrečném ceremoniálu aténských her zjistila, že ji nemá. "Ani na to nechci vzpomínat," řekla na dnešní tiskové konferenci v Praze. Tušila, že je zle. Obrátila se na člena vedení mise Jana Hrdinu, ale dostalo se jí jasné odpovědi: "No, tak ji rychle najdi, neboť duplikáty se nedávají." Lenka tak přišla z větší části o slavnostní zakončení a vehementně se pustila do hledání. Jediným možným místem ztráty byla gymnastická hala, kde sportovci na ceremoniál čekali. "Říkala jsem si, že mi musela vypadnout do tašky, kterou jsme dostali s jídlem," vzpomínala ještě dnes s hrůzou. S pomocí personálu našla kontejner, kde její taška měla být. Půl hodiny jej prohledávala, leč bezúspěšně. "Prolezla jsem těch tašek snad tisíc," přiznala.

Medaili nakonec našla na zemi uklízečka a odevzdala ji policistům. "Když mě zavolali a řekli mi, že mám jít na policejní stanici, tak už jsem tušila, že to dopadlo dobře. Podepsala jsem protokol, té uklízečce jsem poděkovala a hned se s ní vyfotila," prohlásila. Medaili od té doby nosí stále s sebou. "Aby se na ni každý mohl podívat, není přece k tomu, aby někde visela," řekla.

Týden po skončení regaty si Šmídová v Aténách užila. Byla dokonce téměř po roce dvakrát surfovat. Začal foukat silný vítr, a tak byly podmínky ideální. O své budoucnosti ještě nemá zcela jasno. Již v Aténách hovořila o možném přestupu do jiné třídy, pravděpodobně 470 nebo Yngling. Počkat bude ale muset do listopadu, kdy mezinárodní federace rozhodne o zařazení tříd na olympijské hry do Pekingu. "Je to především otázka peněz. Uvidíme," odmítla zatím plánovat.

Bezprostředně Lenku teď čeká účast na Mistrovství republiky v kajutových plachetnicích na Lipně, kde pojede na lodi Melges 24. Moc se těší až se pak hned vydá za přítelem Markem na dva až tři týdny do Oregonu. "Pak se rozmyslím, co dál," řekla. "Pokud to nevyjde, budu klidně jezdit dál Evropu," řekla. První závod SP je v lednu v Miami. "Ale už teď po čtrnácti dnech oslav mi chybí sport," dodala.

Rozhovor s Lenkou Šmídovou, který poskytla pro Réčko, přineseme v nejbližších dnech.

ČTK a redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>