Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová zkusí třídu 470, ale uvažuje i o Laser Radial
 
      30.listopadu - Lenka Šmídová zúžila svůj výběr lodí pro olympiádu v Pekingu na dvě třídy. Oznámila to na včerejším setkání v hotelu Andel´s u příležitosti zahájení činnosti Y.F.A., agentury, která bude nyní Lenku zastupovat.

 
Za čtyři roky se bude ve vlnách u přístavu Čching-tao prohánět buď v dvouposádkové třídě 470, nebo bude sama kormidlovat Laser Radial, loď podobnou třídě Evropa, v níž v Aténách získala stříbrnou medaili. Pro Peking byla Evropa z dalšího olympijského programu vyřazena. Devětadvacetiletá závodnice nejdříve zkusí třídu 470. "Ráda bych na ní do Pekingu jela, ale nedokáži zaručit, že si budeme s kosatnicí rozumět, že nám to půjde a přijdou i výsledky," upozornila v rozhovoru. Na "čtyřistasedmdesátce" by to znamenalo větší rizika. "Je to jako přestoupit z běžek na sjezdovky," přirovnala Lenka. Nejprve musí najít partnerku, kosatnici. V úvahu prý připadá spolupráce se starší sestrou Pavlou, nebo se sedmnáctiletou Kateřinou Vaidišovou. "Už to zkoušela a strašně jí to bavilo. Je vysoká a hubená, ale studuje třetí ročník střední školy," řekla Šmídová. "Ve dvou to je větší zábava, budu si moci s někým povídat," doplnila, ovšem pro výkon lodě jsou stejně důležité výkony obou členů posádky.

Příští rok proto Lenka zasvětí třídě 470. V lednu vyrazí na Floridu, kde chce sehnat zkušeného jachtaře s lodí a jet s ním třeba Světový pohár v Miami. "Chci sbírat zkušenosti," uvedla. Má prostor novou loď testovat, a když neuspěje, přejde na Laser Radial. "Je to primitivní Evropa, jak říkáme jednošpagátovka. Je o něco méně technicky náročná, je to více o fyzičce," řekla Šmídová. Do Laseru Radial se teď nehrne i proto, že třída dozná určitých změn. Kvůli zařazení do olympijského programu bude stěžeň měkčí, s karbonovou špičkou a plachta bude plošší. Novinky by měly platit nejdříve koncem příštího roku. "Do té doby nemá cenu to zkoušet. Počkám si až na změny," řekla Šmídová. Ve třídě Laser Radial mají jachtaři úplně stejné vybavení jako ve třídě Evropa. S Evropou se Lenka rozloučí 2. prosince, kdy prodá stříbrnou loď v internetové aukci, do které jsou zatím přihlášeni dva zájemci. Když nebude zájem o celou plachetnici, nabídne ji prý po částech. Dávat sbohem své "Létající Bobině" bude s nostalgií. "Je mi to docela líto. Měla jsem na ní jistotu, hodně toho uměla a měla zkušenosti," řekla Lenka.

Y.F.A. rovněž představila Lenku v nové funkci ředitelky závodu ?Business Cup?, který je jedním z projektů nově vzniklé agentury. První ročník závodu by se měl konat v září příštího roku v Chorvatské Vodici. Jako závodní lodě Y.F.A. představila Elan 333. Startovné za loď s profesionálním skipperem má vyjít na 195.000,- Kč.

Yachting Fullservice Agency, za níž stojí zkušení jachtaři s bohatými závodními zkušenostmi hodlá na českém trhu nabízet kromě výše zmíněných činností rovněž reklamu na plachetnicích, propagační plavby, teambuilding a charter ve všech světových revírech.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>