Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařka Šmídová vyhrála ve třídě Evropa regatu v Nizozemsku
 
      MEDEMBLIK (Nizozemsko) 28. května - Jachtařka Lenka Šmídová vyhrála v olympijské třídě Evropa regatu Spa zařazenou do elitního seriálu Eurolymp. Na vodách v okolí nizozemského Medembliku skončil Michal Maier ve třídě Finn devátý.

 
Sedmá závodnice z olympiády v Sydney načerpala počátkem roku síly při tříměsíčním soustředěnína Novém Zélandu a po návratu slíbila vítězství v některé z prestižních regat Světového poháru. "Tak už mám splněno," smála se Šmídová v rozhovoru pro ČTK. Regata Spa se uskutečnila v zálivu Ijsselmeer."Je to jediný závod, který se jezdí na sladké vodě a mně jezerní podmínky vyhovují," řekla šestadvacetiletá jachtařka. Umně využívala středně silný vítr a vyhrála pět z jedenácti rozjížděk. O svém triumfu rozhodla den před koncem regaty. "V neděli jsem nemusela na vodu, tak jsem to vzala tréninkově," konstatovala Šmídová. Ze špičky v Nizozemsku chyběly jen Španělka Neus Garrigaová- Turonová, Australanka Melanie Dennisonová a Sarah Mackyová z Nového Zélandu. "Myslím, že by mě ani jedna z nich nepředejela," sebejistě uvedla Šmídová, jež oslavila prvenství bermudským rumem. Za vítězství získala tisíc dolarů. "To je na zaplacení nákladů na závod. Desetkrát víc by bylo zajímavější a divočejší," dodala.
Za měsíc uskuteční v Portugalsku mistrovstvím světa v portugalské Vilamouře. "Snad jsem potencionální favoritkou do pětky, ale pojede se na moři. Má tam foukat rovný vítr bez změn, to bude spíš o rychlosti než o taktice," přemýšlela Šmídová.
V Nizozemsku organizátoři testovali nový způsob bodování jachtařských závodů. Zatímco běžně dostane závodník za výhru v rozjížďce bod, v Medembliku získal patnáct a za patnácté místo byl bod, kdo byl šestnáctý a hůře přišel zkrátka. "Systém nepřipouští, aby člověk někde ulítl a nutí jezdit konstantně. Ale většině jachtařů, ani mně, se to nelíbilo," hodnotila Šmídová.
Výsledky: Evropa: 1. Šmídová (ČR) 164 b., 2. Bronická (Pol.) 150, 3. Sundbyová (Nor.) 142, ...71. Veronika Fenclová (ČR) 22. Finn: 1. Kusznierewicz (Pol.) 117, 2. Kuret (Chor.) 110, 3. Rohart (Fr.) 103, ...9. Maier 79, 21. Hrubý 38, 24. Hyza 33, 33. Lidařík (všichni ČR) 43. Mistral: 1. Van Dijk (Niz.) 101, 2. Galvin (Arg.) a Nicolas (Fr.) oba 97, ...48. Gaudl (ČR) 16.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>