Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová má novou kosatnici
 
      22. ledna - V červnu 2005 se stříbrná medailistka z olympiády v Aténách v roce 2004 Lenka Šmídová rozhodla společně s Američankou Elizabeth Kratzig vstoupit do posádky v lodní třídě 470 a pokusit se kvalifikovat na olympijské hry v Pekingu v roce 2008 a reprezentovat tam Českou republiku.

 
Elizabeth Kratzig získala trvalý pobyt v České republice a spoléhala na avizovanou možnost získání občanství výjimečně ještě před uplynutím požadovaného pětiletého trvalého pobytu

Teď přichází Lenka Šmídová s tímto prohlášením: ? Nyní je bohužel zřejmé, že Elizabeth nebude mít české občanství včas, tedy již na letošní mistrovství světa třídy 470 v Portugalsku, které je zároveň olympijskou kvalifikací. S ohledem na to jsme se rozhodly přestat jezdit ve společné posádce a budeme se dál připravovat individuálně, byť s maximální vzájemnou podporou.? Obě společně dodávají: ?Pokud v nejbližší budoucnosti přece jenom dojde k avizované změně, existuje možnost, že budeme pokračovat dále v přípravě na OH 2008.? ?A kdo ví, třeba budeme společně s Lenkou bojovat o zlato na olympijských hrách v roce 2012?, doplňuje Elizabeth Kratzig.

V současné době trénuje Lenka Šmídová s novou kosatnicí, velkou nadějí českého jachtingu Veronikou Fenclovou, která dosud závodila především na jedno posádkových lodích Evropa a Laser Radial. Společně budou ještě v lednu startovat na závodě Světového poháru v americkém Miami. ?Po této regatě, na konci ledna se nejspíše rozhodneme, jestli budeme společně pokračovat na lodi třídy 470 anebo individuálně na Laseru Radialu,? říká k tomu Lenka Šmídová.

A tady je vyjádření předsedy Českého svazu jachtingu Ing. Karla Bauera ke vzniklé situaci: ?Změna složení posádky u více posádkových lodí v průběhu olympijského cyklu je v jachtingu dosti častá, stejně jako přechod závodníků z jedné lodní třídy na jinou. Z tohoto pohledu tedy není vytvoření nové posádky Lenka Šmídová - Veronika Fenclová ničím neobvyklým, nelze to ale ani považovat ze konečné řešení.?

Václav Žmolík, Tiskový mluvčí ČSJ

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>