Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
David Křížek během plavby Atlantikem odháněl žraloka
 
      21. listopadu - Praha - Za více než šestadvDavid Křížek během plavby Atlantikem odháněl žralocet dní, během nichž se plavil naprosto osamocen napříč Atlantickým oceánem, poznal první český účastník extrémního jachtařského závodu Minitransat David Křížek tolik, co obyčejný smrtelník nezažije za celý život.

 
Na šest a půl metru dlouhé lodi musel odolávat útoku žraloka i mořských ptáků a bojovat s obrovskými bouřemi. Také se obával, aby na jeho loď nezaútočili jihoameričtí piráti.

Křížek, který dojel v závodě na třetím místě, si musel chvílemi připadat jako v zoo. "Viděl jsem kousek od lodi velrybu, pak kulohlavce, to jsou takoví větší delfíni," líčil Křížek na besedě v Praze. S delfíny se setkal několikrát, často skákali kolem jeho lodi.

"To bylo samozřejmě příjemné. Jednou byl kousek od lodi delfín a já si říkám: 'Ty jsi ale nějakej línej'. No a najednou koukám, že podle kulovité hlavy je to žralok. Naštěstí nebyl moc velký, asi jen metr a půl, přesto to nebylo nic příjemného, žraloků se bojím," uvedl Křížek.
Jednou v noci musel pro změnu odrážet útok tří ptáků. "Normálně se mi usídlili na stěžni. Blikal jsem, houkal jsem a snažil se je odehnat," vyprávěl.Raritou bylo, když mu uprostřed oceánu přistál na lodi motýl. "Zřejmě uvízl v některé té smršti a dostal se mi až na palubu. Jak to přešlo, tak zas uletěl," smál se Křížek.

Během téměř měsíční samoty na divokém oceánu se uklidňoval písničkami a básničkami. Když potřeboval přidat, pustil si rockovou hudbu, pokud na něj padla "psychická deka", rozveselili ho "Cimrmani" nebo Jarek Nohavica. "Poslouchám Metalliku nebo Off Springs, ale musím říct, že nejlepší byl Daniel Landa a ta jeho čeština," uvedl Křížek.

Nejhůř mu prý bylo kolem rovníku, kde se počasí měnilo z minuty na minutu. "Bylo bezvětří a najednou šílená bouře. Jsou tam obrovské mraky, které visí přímo nad mořem. Psychice to nepřidá, ale nemůžete přemýšlet, že pod sebou máte čtyři kilometry a v nich bůhvíco. To rychle pouštím z hlavy a myslím jen na rychlost," pokračoval Křížek.

Tísnivé pocity na něj dolehly ještě těsně před cílem, ve Venezuele totiž před čtyřmi lety zastřelili tamní piráti jednoho ze závodníků. "Naše lodě vzbuzují pozornost. Naštěstí jsem se s piráty nepotkal, ale i tak v Brazílii musíte dávat pozor na ty rybářské bárky, které jsou v otřesném stavu," vyprávěl plzeňský jachtař. "Je vidět, že v Brazílii je kriminalita velká. Některé kluky ve městě dokonce okradli."

Příštího ročníku se už Křížek nezúčastní, svoji cestu Atlantickým oceánem, která má pro mnohé jachtaře větší cenu než zisk olympijské medaile, plánuje zmapovat v knížce. "Pro mě to byla velká výzva, dosáhl jsem jeden z vrcholů. Dva a půl roku jsem tomu obětoval, teď budu psát knížku a lyžovat," dodal s úsměvem.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>