Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
3. místo na MS v IMS pro Bohemia Express
 
      Na letošní mistrovství světa v IMS konanému v řeckých Athénach se přihlásilo 55 velice silných lodí. Kromě řecké špičky nechyběly ani nejlepší italské posádky, mezi nimi pak např. jachtaři závodící v americkém poháru v čele s Francisco de Angelisem na lodi Libertiny, která letos v květnu s přehledem vyhrál Rolex Capri week.

 
Za zmínku stojí také to, že 12 lodí bylo optimalizovaných pro letošní sezonu. Loď Meliti IV těsně před závodem vyměnila kýl, což se ukázalo jako výhodné vzhledem k síle větru a postavených kurzech na navigačních regattách. Po bronzovém mistrovství Řecka využila posádka lodi Bohemia Express následující 4 dny k přípravě lodi.














Necelé dva dny zabralo vytažení lodi na břeh a oprava povrchu. Ve zbylých dnech se kromě jiného vyměnily všechny výtahy a veškeré provazy na lodi a bylo také zapotřebí přeměřit a vyzkoušet plachty. Ve startovním poli bylo 19 lodí větších a rychlejších než Bohemia Express. Až do čtvrtka se závod nesl ve znamení velice silného větru, který v neděli neumožnil odjet tréninkovou rozjížďku. V pondělí se již odjeli dvě rozjížďky, po kterých byla loď Bohemia Express na pátém místě (10,3). Po prvním dnu byla na prvním místě 37-stopá italská loď Sagola, která dokázala, že i s malou lodí může kvalitní posádka jezdit dobře závody ve velkém poli. Na úterní 11. hodinu byl naplánován start dlouhé rozjížďky měřící 147 Nm. Tým Bohemia Express výborně odstartoval, hodinu po startu se stále držel na třetím místě v reálném čase. Dlouhá rozjížďka byla díky silnému větru rychlá, do cíle její první části měříci přes 60 Nm nám to trvalo zhruba 7 hodin, přes perfektní práci posádky se však ukázalo, že tratě byli postaveny, aby zvýhodňovali domácí posádky. Přestože po většinu noci foukalo, tak se loď Bohemia Express nevyhnula témeř hodinu trvajícímu bezvětří těsně před cílem, což nás stámo v cíli 6míst. Další den ve velice silném větru, v němž v jedné z rozjížděk jedna z italských posádek zlomila stěžeň, obsadila loď Bohemia Express po výborném výkonu 4. a 2. příčku a vyhoupla se na celkové 4místo. Bezvětří následujích dnů umožnilo odjet ze tří zbývajích pouze jednu rozjížďku, která se nesla ve znamení nervozity všech favoritů, loď Melity IV přišla o titul ve prospěch Libertiny a Bohemia Express se dokázala posunout na nádherné třetí místo. Po loňském 2 místu na mistrovství světa a letošním vítězství na mistrovství střední Evropy si vážíme toho, že se nám podařilo udržet formu pro nejdůležitější závod sezony. Krásný pro nás byl i pocit, že nám očividně fandili všechny posádky ze slovanských zemí, v čele s Olou, ale i další italské posádky.

Vojta Richard ml.

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>