Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
OH ? AKTUALITY JACHTING
 
      Čching-tao (Čína) 18. srpna - Lenka Mrzílková s Lenkou Šmídovou se před finálovou rozjížďkou olympijské regaty vrátily do hry o medaile.

 
České reprezentantky vyhrály sobotní závěrečnou jízdu, jež zakončila desetidílnou základní část soutěže ve třídě 470, a posunuly se na průběžné šesté místo.

Mrzílková se Šmídovou si připsaly sobotním vítězstvím v 10. rozjížďce své suverénně nejlepší umístění v Čching-tao, dosud nejlépe byly čtvrté hned v úvodním dnu soutěže. Za vítězstvím míří australská posádka Elise Rechichiová, Tessa Parkinsonová, jež vede o 18 bodů.

Pouze jednu rozjížďku zvládli odjet jachtaři ve třídě Laser, po pěti jízdách je Martin Trčka na 33. místě.

První dvě jachtařská zlata v Pekingu získali Britové

Brit Ben Ainslie získal třetí zlatou olympijskou medaili, když včera uhájil vedení ve třídě Finn i po závěrečné rozjížďce. Obhájce zlata z Atén má ve sbírce také stříbro z Atlanty a nejcennější medaili ze Sydney, obě ještě ze třídy Laser. Stříbro získal v Čching-tao pětinásobný mistr světa Američan Zach Railey, bronz putuje zásluhou Guillauma Florenta do Francie. Michael Maier obsadil předposlední 25. příčku a do dnešní jízdy se nekvalifikoval.
Úplně první jachtařskou medaili na olympijských hrách v Číně vybojovalo britské trio Sarah Aytonová, Sarah Webbová a Pippa Wilsonová. Evropské a světové šampionky včera zvítězily v kategorii Yngling.

Na druhém místě skončily Nizozemky Mandy Mulderová, Annemieke Besová a Marrel Wittevenová, bronz získaly Řekyně Sofia Bekatoruová, Sofia Papadopulová a Virginia Kravariotiová.
Aytonová s Webbovou zopakovaly triumf z her v Aténách, kde zvítězily spolu se Shirley Robertsonovou.

Zlato ze třídy 49er získali o tři body Dánové Jonas Warrer a Martin Kirketerp Ibsen, přestože dojeli ve finálové rozjížďce až sedmí. Stříbro díky závěrečné výhře vybojovala španělská loď Iker Martínez, Xavier Fernandez.

Pouze jednu jízdu absolvovali závodníci třídy Laser, kvůli trvalé nepřízni počasí tak mají na pondělí naplánovány hned čtyři jízdy. Martin Trčka dojel jako devatenáctý a posunul se o jedno místo na průběžnou 32. příčku.

Výsledky:

Muži:
Finn: 1. Ainslie (Brit.) 23 bodů, 2. Railey (USA) 45, 3. Florent (Fr.) 58, 4. Birgmark (Švéd.) 58, 5. Cook (Kan.) 67, 6. Hoegh-Christensen (Dán.) 70, 7. Vincec (Slovin.) 72, 8. Kljakovič-Gaspič (Srb.) 76, ...25. Maier (ČR) 137.
49er: 1. Warrer, Ibsen (Dán.) 61, 2. Martínez, Fernandez (Šp.) 64, 3. J. Peckolt, H. Peckolt (Něm.) 66, 4. P. Sibello, G. Sibello (It.) 66, 5. Wadlow, Rast (USA) 89, 6. Fonseca, Duarte (Braz.) 99, 8. Delle Karth, Resch (Rak.) 99.

Ženy:
Yngling: 1. Británie (Aytonová, Webbová, Wilsonová) 25, 2. Nizozemsko 33, 3. Řecko 48, 4. Německo 56, 5. Austrálie 57, 6. Rusko 58, 7. Francie 62, 8. USA 63.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>