Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařský úspěch na Texelu
 
      Praha 16. června - Začátkem června se každoročně vydávají ti nejlepší jachtaři dvoutrupých katamaránů na největší světový závod tohoto druhu na ostrov Texel v Holandsku.

 
Stovky lodí zde bojují nejprve v okruhovém závodě o nizozemský mistrovský titul a na závěr týdne je odstartován světoznámý závod Round Texel.

Český jachting měl letos zastoupení v podobě tří lodí. Na lodi Tornado nastoupil Martin Šedivec a Miroslav Chodora (MOAB.CZ) a na lodích F20 Predator Vladislav a Tadeáš Ptašníkovi (Team COMPOTECH) a David Křížek a Milan Hájek (RODOP Team). Posledně jmenovaná posádka se věnuje katamaránům teprve od února, ale o to intenzivněji. Křížek s Hájkem se totiž cíleně připravují na překonání světového rekordu přes Atlantický oceán a chtějí vyplout právě na dvoutrupé šestimetrové plachetnici. Pro Davida Křížka, úřadujícího Jachtaře roku, by to měla být již pátá transoceánská plavba. A jak se zdá, tak šanci na úspěch rozhodně mají. Na poli profesionální katamaranistů, kde nechyběla celá řada mistrů světa, a olympijských vítězů bojovali o čelní místa.

Na mezinárodním mistrovství Holandska se odjelo za tři dny osm okruhových rozjížděk a jako devátá se započítávala etapa kolem ostrova Texel. Celkem bylo tedy hodnoceno 91 týmů. Posádka Křížek/Hájek (RODOP) obsadila vynikající 10. místo, když se jim dokonce podařilo ve 4. rozjížďce zvítězit. Další z našich pak dojeli Šedivec/Chodora (MOAB.CZ) na 49. místě a Ptašník/Ptašník (COMPOTECH) na 53. místě.

Vrcholnou akcí byl ale sobotní závod kolem ostrova Texel, který je jednoznačně největší regatou katamaranů na světě. Již od rána, na rozdíl od předchozích dnů, vál jen velmi slabý vítr. Přes obrovské příbojové vlny bylo velmi těžké dostat lodě na vodu. Několik z nich se dokonce převrátilo. Nakonec byl ale závod přesně v 10 hodin odstartován, když nad polem 550 lodí přeletěl vojenský vrtulník a spustil červený kouřový signál. Start se vydařil posádce Šedivec/Chodora, kteří se brzo dostali na čistý vítr. Od startovní lodě vyjela posádka Ptašník/Ptašník a Křížek/Hájek odstartovali v horní třetině startovní čáry, tedy asi kilometr od pobřeží. Vítr byl velice slabý a nakonec převládl spíše u pobřeží. Nicméně Křížek/Hájek dokázali včas sjet za větrem a první průjezdný bod absolvovali na 12. místě. Po obeplutí severní části ostrova si ještě výrazně polepšili a dostali se na průběžné 4. místo. Tuto pozici bylo ale velice těžké udržet. Jednak pomalejší loď a také menší zkušenost v této náročné oblasti, kdy je celá řada pohyblivých mělčin a silných proudů, odsunula náš tým RODOP na konec první desítky. Křížek s Hájkem začali opět získávat cenné metry až na jihu ostrova. Zde vítr zesílil a šly nahoru přední genakrové plachty. V úzkém průplavu tlačil lodě silný proud a vlny stoupaly až do výšky 1,5m. Náš tým se postupně propracoval na celkové 7. místo, které udržel až do cíle. Tým Šedivec/Chodora dojeli na 55. místě a Ptašník/Ptašník na 78. místě. Vítězství vybojovala britská posádka Sunnucks/Farren (Team VOLVO) na upravené lodi Marstrom 20. Právě jen tyto lodě dokázali porazit naše nejlepší závodníky jedoucí na F20 Predator.

Večer po závodě byl zasvěcen beach party, kde byly na závěr vyhlášeny výsledky také jednotlivých kategorií a tříd. Posádka týmu RODOP David Křížek a Milan Hájek si navíc odnesli trofej za 2. místo v kategorii Open.


Atlantik ft minitransat
Czech Ocean Team s.r.o.
David Křížek - iDnes Blog

davidkrizek.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>