Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Mistrovství ČR katamaránů Tornado 4. -5. června 2011
 
      Lipno nad Vltavou - na startu se sjelo 40 lodí a tak byla na čáře pěkná tlačenice...

 
Původně plánované mistrovství se kvůli slabému větru neodjelo, a tak byl závod přeložen na 4. -5. června. Kolize s pohárovým závodem v Německu znamenala sice neúčast zahraničních posádek, ale z domácích vod se sjelo celkem 14 katamaránů. V sobotu se jel již 11. ročník regaty Lipno Marathon. Pro závodníky to znamenalo souboj ve dvou dálkových rozjížďkách. Další pak byly vypsány na neděli.

Již tradičně bylo odstartováno v 10 hodin před Marinou Lipno. Na startu se sjelo 40 lodí a tak byla na čáře pěkná tlačenice. Již od počátku šly do čela čtyři katamarány a jedna sportovní kajutová plachetnice. Ostré souboje sváděly tyto lodě až k obci Frymburk. Pak se oddělili bratři Pavlišové následováni posádkou Křížek - Adam. Náskok prvně jmenovaných se stále zvyšoval až na několik set metrů, ale díky divoké jízdě na ostrý kurz s genakrem ztrátu Křížek s Adamem dotáhli a ujali se s mírným náskokem vedení. To nakonec udrželi až do průjezdného cíle v Černé v Pošumaví.

Tvrdé souboje těchto dvou lodí pak pokračovaly celou cestu zpět až za Frymburk, kde Pavlišové lépe zachytili stočený poryv a až do cíle zvyšovali svůj náskok. Závod tak byl před nedělí velmi vyrovnaný. Vedli Pavlišové s dojezdy 2, 1. Následováni Křížkem a Adamem s dojezdy 1, 2. Třetí pak byli otec a syn Fouskové s dojezdy 3, 3.

V neděli se vítr příliš dlouho na hladině neudržel a tak se rozhodčím podařilo připravit jen jednu finálovou rozjížďku. S jistotou si pro mistrovský titul dojel David Křížek a Zdeněk Adam (CK FISCHER Sailing Team), kteří porazili Zdeňka a Jiřího Pavliše (PREFA Hubenov). Třetí místo pak doslova spadlo do klína posádce Ivan a Jan Ptáčníkové. Díky zdravotním problémům totiž odstoupil jejich hlavní soupeř Filip Fousek jedoucí se svým otcem (BENTEX Plast).

Jak závod hodnotí obhájce titulu David Křížek? "S výsledkem jsem samozřejmě velmi spokojen. Byl to první větší závod s mým novým kosatníkem Zdeňkem Adamem, který je výborný parťák a skvělý jachtař. Věřím, že se budeme určitě ještě zlepšovat. Pro mě je to již 26. medaile z Mistrovství ČR a 4. v katamaránech. Doufám ale, že se nám bude se Zdeňkem dařit i v zahraničí na mezinárodních regatách. Jsem moc rád, že bratři Pavlišové jsou na velmi vysoké úrovni a že s nimi musíme svádět boj o každý metr. To nás jako tým posouvá dopředu."

Posádku CK FISCHER Sailing Teamu letos koncem srpna čeká mistrovství světa ve Švýcarsku a v září pak mistrovství Evropy v Itálii. David Křížek ale již za 10 dnů odjíždí na mistrovství světa kajutových plachetnic, které se koná od 18. června na téměř domácí vodě na ostrově Cres v Chorvatsku. David zde startuje již tradičně s týmem Tři sestry. Chystá se velká jachtařská bitva, protože již nyní je k závodu přihlášeno 130 lodí.

Fotografie: Martina Barnetová

Celkové pořadí:
1. David Křížek a Zdeněk Adam - CK FISCHER Sailing Team
2. Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš - PREFA Hubenov
3. Ivan Ptáčník a Jan Ptáčník

Alan Kučera - team PR
CK FISCHER Sailing Team

fotogalerie

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>