Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Testy Novozélanďanů s novou lodí na Americký pohár provází smůla
 
      Novozélanďanům zatím nepřeje štěstí s testováním nové lodi pro nadcházející ročník slavné jachtařské soutěže o Americký pohár. Obhájci trofeje se s novou jachtou s revolučním vybavením vypravili do zálivu Hauraki, ale testy museli předčasně ukončit poté, co přišli o stěžeň.

 
Loď, která nese označení NZL57, přišla o stěžeň při malé bouři, která se nad zálivem u Aucklandu přehnala dnes odpoledne. Oprava si vyžádá asi dva dny.
Američané, kteří soutěži dlouhá léta kralovali, připravují na příští ročník, první v novém tisicíletí, rovněž revoluční typ lodi. Bližší podrobnosti ale odmítají stejně jako jejich soupeři sdělit. Novozélanďané vloni získali putovní trofej, kterou před 149 lety věnovala prvním vítězům závodu britská královna, vůbec poprvé v historii. Teprve podruhé se stalo, že pohár nezískali Američané. V osmdesátých letech ukončili naprostou nadvládu jejich lodí v soutěži Australané. V roce 1987 se však pohár stěhoval znovu do Ameriky. Další ročník Amerického poháru se uskuteční buď v roce 2003, nebo o rok později.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>