Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Exhibiční závod kanoistky Hilgertové ovládli zahraniční slalomáři
 
      Premiéru vodního slalomu v bazénu ovládli v Praze - Podolí zahraniční účastníci. Exhibiční závod vyhráli italský kajakář Pierpaolo Ferrazzi a slovenští reprezentanti Juraj Minčík na kanoi a Elena Kaliská na kajaku. Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová dnes vystupovala jen v roli hlavního organizátora akce, která nesla její jméno.

 
Všichni startující se museli vyrovnat s nezvyklými podmínkami, jaké jim připravily klidná voda, velmi krátká trať a závodění ve dvojicích. Padesátimetrový bazén byl rozdělen na dvě poloviny a v každé z nich byly čtyři branky, z toho jedna protisměrová, a bójka, kolem které se všichni otáčeli. Vítěz závodu kajakářů Juraj Minčík si nový nápad pochvaloval. "Je to výborná propagace našeho sportu v období, které je pro nás jinak hluché. Jako na divoké vodě to ale není, je to takové otrocké. Zaberete a jedete, pokud ne, stojíte. Nedá se vozit na vlně," řekl bronzový medailista z olympiády v Sydney. Nadšen byl atmosférou závodu. Hilgertová se na své soupeřky tentokrát jen dívala ze břehu. Ani po skončení závodu však svého rozhodnutí být jen organizátorkou nezalitovala.
"Výkony, které tady dnes byly k vidění, potřebovaly trénink a soustředění. Naskočit z organizování do lodi a hned jet bych asi nezvládla," přiznala Hilgertová. "Čest" rodiny tak zachraňoval syn Luboš, který se představil mezi kajakáři. Hned v prvním kole byl sice vyřazen, ale stydět se nemusí. Jeho přemožitelem totiž byl dvojnásobný olympijský medailista Ferrazzi, který si pak dojel pro celkové vítězství. "Luboš jel bojovně, ale čistě. Neztratil hlavu," pochválila ho maminka. Potlesk diváků sklidil i biketrialový jezdec Josef Dressler, který skočil z desetimetrové věže do vody. Výtěžek ze vstupného, 30.480 korun, věnovali organizátoři na charitativní účely a převedli je do fondu UNICEF.
ýsledky: Muži: C1: 1. Minčík (SR), 2. Ježek, 3. Indruch, 4. Jančar (všichni ČR). K1: 1. Ferrazzi (It.), 2. Cibák, 3. Pišvejc (oba SR), 4. T. Kobes (ČR). Ženy: K1: 1. Kaliská (SR), 2. Sadilová, 3. Pavelková (obě ČR), 4. Stacherová (SR).

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>